Agrest

Do uprawy między drzewami krzaczastymi lub wysokopiennymi najlepiej nadają się odmiany wielkoowocowe, gładkie, mięsiste, przydatne do jedzenia na surowo lub w stanie niedojrzałym na rozmaite wyroby: do kompotów i marmolad. Na wina owocowe nadają się także bardzo dobrze niektóre odmiany soczyste o skórce cienkiej.

A oto odmiany zalecane do większych upraw:

Agrest zielony

Green Ocean. Owoce ma wielkie, gładkie, zielone, dojrzewają późno, najlepsze do smażenia kompotów, po wygotowaniu pozostają zielone.

Green Queen. Owoce ma wielkie, jajowate, zielone, gładkie, dojrzewają późno, znakomite do smażenia.

Green Willow. Owoce ma wielkie podługowate, gładkie, późne, wyborne do smażenia, zielonego koloru w gotowaniu nie zmieniają.

Green Overall. Owoce ma wielkie, owalne, zielone, gładkie, wcześnie dojrzewające.

Jolly Angler. Owoce ma bardzo duże, podługowate, gładkie, zielone, wyborne do jedzenia na surowo i najlepsze na wszelkie wyroby.

Keepsacke. Owoce ma duże, owalne, gładkie, zielone, bardzo dobre do smażenia.

Précoce de Neuwied. Owoce ma duże, okrągławe, prawie gładkie, jasno-zielone.

Agrest biały

Columbus. Owoce ma duże, owalne, gładkie, bardzo dobre do jedzenia na surowo i do smażenia.

White-Smith. Owoce ma wielkie, owalne, gładkie, białe podczas zupełnej dojrzałości.

Agrest żółty

Leveller. Owoce ma wielkie, owalne, gładkie, złoto-żółte, znakomite do jedzenia na surowo.

Brown. Owoce ma bardzo wielkie, okrągławe, gładkie, czerwone.

Monstrueuse. Owoce ma wielkie, owalne, gładkie, czerwone.

Jolly Miner. Owoce ma wielkie, jajowato-okrągłe, czerwone, znakomite do jedzenia na surowo i na wszelkie przeroby.

Roaring Lion. Owoce ma wielkie, podługowate, gładkie, czerwone.

Whinhams Iiulustry. Owoce ma bardzo wielkie, owalne, gładkie, czerwone. Znakomita odmiana do jedzenia na surowo i na wszelkie wyroby, do smażenia, chociaż zbierane jeszcze zielone, często czerwienieją.